|
|

|
twój aktualny status niezalogowany - masz ograniczone uprawnienia na forum

|
|
|

|

|

|
|
Informatyka w administracji?

czytelnik2 - 2007-01-28 14:27:41
czy macie wewnetrznego administratora czy kogos z zewnatrz? nam wewnetrzniak ciagle blokuje poczte, www i wgrywania przydatnych softwerow. wy tez macie z tym problem?
|
|
|

|

|
|
Informatyka w administracji?

czytelnik2 - 2007-01-28 14:27:41

czy macie wewnetrznego administratora czy kogos z zewnatrz? nam wewnetrzniak ciagle blokuje poczte, www i wgrywania przydatnych softwerow. wy tez macie z tym problem?
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Informatyka w administracji?

Iwcia - 2010-04-13 10:20:37

Cześć, szukam informacji o użytecznych i innowacyjnych przykładach wykorzystania możliwości IT w administracji. Może w Waszych urzędach, informatycy zaproponowali ciekawa i niedrogie rozwiązania.
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Informatyka w administracji?

geodipt - 2008-02-14 23:01:44

zapewne masz rację, administracja nigdy orłów nie utrzyma, bo jej nie stać ale nawet prostymi metodami można sporo zrobić,
iptables, squid na routerze, trochę ograniczeń w dostępie do bezpłatnej poczty, zablokowany IE oraz OE, jasne reguły które podpisują pracownicy, w miarę regularne filtrowanie logów i dopisywanie regułek na podstawie ruchu sieciowego i jakoś ta sieć buja się. Jak 2 tygodnie temu zamykałem naszą klasę to byłem dziwolągiem a teraz czytam, że sporo urzędów to robi
odpowiedz  
|
|

|
|

|
|
Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-08-26 17:37:13

Misiu - admini to nie zgredy - tylko nie mają czasu na "udawanych" znawców tematu i pozwalają im się samodzielnie bawić - bez psucia zabawy i świadomosci o tym że są bezkarni ...tak jak ty ! :) ..Dzieku temu zamiast tłumaczyć informatrykę dla "pseudo" uzytkownika - pracownika urzędu ...mają wiecej czasu dla siebie ! :))
---------------------------------------------------
Niech żyje nieświadomość ....Urzędniku z urzędu ....
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-08-23 06:59:37

A u kogo z was jest takie cudo informatyczne, które wyłączyło wszędzie zapory windowsa, odinstalowało wszelkie programy antyvirusowe i antyspiegowskie? Bo u nas jest i po urlopie miałam 82 szpiegi i 16 trojanów. Z 2 z nich męczę się do dzisiaj...... A szef nadal traktuje go jak świętą .........
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-08-23 17:03:05

...krowę powiedzmy to wprost
ja po rozmowach z moimi koleżankami które pracują w urzedach to stwierdzam zę w urzedach pracują najgorsi informatycy - tacy niby informatycy. Moze z powodu płac albo braku dostepu do niezłego sprzetu - bo oni musza przeciesz caly czas na bierząco być
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

fazi - 2008-04-23 08:13:14

----------------------------
...krowę powiedzmy to wprost
ja po rozmowach z moimi koleżankami które pracują w urzedach to stwierdzam zę w urzedach pracują najgorsi informatycy - tacy niby informatycy. Moze z powodu płac albo braku dostepu do niezłego sprzetu - bo oni musza przeciesz caly czas na bierząco być
A propos sprzętu to właśnie dostałem router i swich programowalny CISCO. Rozsądne szkolenia z obsługi tej klasy urządzeń kosztują od 1000 do 3000 zeta. Moja rezerwa funduszy na szkolenia 2008 wynosi 400zł. Nie polecam eksperymentów w sieci, w której pracuje 30 stanowisk (w tym większość to księgowe).Jak moja droga wyobrażasz sobie profesjonalną obsługę informatyczną bez szkoleń dla informatyka? Chciałabyś np księgować pensje rzędu 80 000 bez przynajmniej kilkudniowego szkolenia na stanowisku????????
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-08-31 00:03:13

misie,
jest cos takiego jak polityka bezpieczenstwa informacji i admin zobowiazany jest tego przestrzegac. odpowiada takze za metryki spprzetu i legalnosc oprogramowania.
Sam jestem adminem w urzedzie pracy i kolejne restrykcje postaja w wyniku naduzyc pracownikow. Ciagniecie mp3 z netu to lekka przesada. u mnie z plikow moga pobierac tylko pdf, doc, rtf. Radio internetowe nie dziala.
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-11-13 09:57:33

mp3 można wkleić do *.doc
Ja mam dostęp do doc tylko z wybranych stron...
misie,
. u mnie z plikow moga pobierac tylko pdf, doc, rtf. Radio internetowe nie dziala.
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-11-12 23:49:42

Widać że informatyka w urzędach dopiero rozkwita, ale czy sobie z tym poradzicie, chętnie bym was pouczył co można a czego nie ze względu na ochronę bazy danych, ale czy wy to zrozumiecie?!!
Moze warto zainteresować się tą tematyką, wierzcie mi to pomaga w pracy.
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

Gość - 2007-12-06 19:50:05

w administracji nigdy nie będzie dobrych informatyków, nie za takie pieniądze jak tam płacą, chcieli mi zaoferować 1500 netto hehe wyśmiałem ich. obecnie firma prywatna 8h pracy jako admin sieci mam 3400 netto. tak że powodzenia z tymi waszymi "pseudoinformatykami" bo żaden kumaty nie będzie pracował za jałmużnę !!!
odpowiedz  
|
|

|
|
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informatyka w administracji?

aga764 - 2010-06-26 11:27:31

Chyba przesadzacie. Może mam szczęście, ale u mnie pracują fachowcy i nie ma tematu, żeby sobie nie poradzili.
A co do bezpieczeństwa danych - nie wyobrażam sobie, żeby użytkownicy mogli ściągać i otwierać co chcą. W urzędach bazy danych są potężne, a każda awaria w tej chwili powoduje przestój całej instytucji. Praktycznie żadna czynność w tej chwili w moim urzędzie nie jest możliwa bez komputera. Że nie wspomnę o niebezpieczeństwie wypłynięcia danych na zewnątrz. Administrator systemu ma w zakresie czynności pilnowanie bezpieczeństwa danych i nie ma powodu żeby się dziwić, że ich pilnuje.
odpowiedz  
|
|

|
|

|

|
|
|
|