ustaw publiczni.pl jako stronę startową

reklama w serwisie publiczni.pl

reklama w serwisie publiczni.pl

zgłoś uwagi do serwisu publiczni.pl

zgłoś uwagi do serwisu publiczni.pl

kontakt z zespołem publiczni.pl

kontakt z zespołem publiczni.pl

publiczni.pl - serwis dla nowoczesnych urzędników administracji państwowej

środa | 8 lutego 2012

Zapisz się na newslettery

Teraz Polska

Zjazdy Administracji

Warsztaty

Nowocześni z urzędu

Ranking FS

Praca

Forum

Artykuły

Szkolenia

Kurs języka migowego

Studia

Hotele i ośrodki

Publikacje

Katalog Usług Edukacyjnych

Katalog Wykonawcy

Praca

Ankieta

Czy chciałbyś się nauczyć języka migowego?

tak

nie

Partnerzy

twój aktualny status niezalogowany - masz ograniczone uprawnienia na forum

słowo kluczowe

szukaj w:

użytkownik

kara za urlopy

BiPi - 2010-01-30 14:46:19

kierownik przy podziale premii dla pracownikow beirze pod uwagę oprócz zwolnien lekarskich i urlopow bezplatnych takze ilosc wykorzystanego urlopu wypoczynkowego jako dni nieobecnosci w pracy i niewykonywania pracy. To wszystko składa się na in minus dla pracownika i przedkłada sie odpowiednio na nizsze premie.Czy takie działania są zgdne z prawem skoro urlopu nie mozna sie zrzec, przeniesc prawo na inna osobe lub spieniężyć ? Jesli jest to nizgodne z prawem jak pracownik moze sie obronic. ?

odpowiedz

kara za urlopy

BiPi - 2010-01-30 14:46:19

kierownik przy podziale premii dla pracownikow beirze pod uwagę oprócz zwolnien lekarskich i urlopow bezplatnych takze ilosc wykorzystanego urlopu wypoczynkowego jako dni nieobecnosci w pracy i niewykonywania pracy. To wszystko składa się na in minus dla pracownika i przedkłada sie odpowiednio na nizsze premie.Czy takie działania są zgdne z prawem skoro urlopu nie mozna sie zrzec, przeniesc prawo na inna osobe lub spieniężyć ? Jesli jest to nizgodne z prawem jak pracownik moze sie obronic. ?

odpowiedz

Re: kara za urlopy

AgiJ - 2010-02-03 09:56:24

A masz dowód na to ,że kierownik bierze pod uwagę wszystkie nieobecności łacznie z urlopami wypoczynkowymi?
Czy jest to zapisane w regulaminie premiowania?
Czy to tylko taka kwestia umowna?

Dowodów brak więc nie mówmy o zgodności bądź niezgodnosci z prawem ,bo za chwilę kierownik oskarży ciebie o bzpodstawne insynuacje.

A jesli to premia uznaniowa więc wogóle nie ma o czym mówić,uznanie szefa to uznanie i już.

odpowiedz

Re: Re: kara za urlopy

BiPi - 2010-02-04 12:28:51

dowod mam, a uznanie chyba tak do konca nie jest dowolne. skoro dokonuje oceny pracownika wedlug swoich wymyslonych kryteriow przed premia to ja chyba mam prawo wiedziec jaka mi dal ocene i sie od niej odwolac. charakter uznaniowy premii nie stanowi ze to jest prywatny folwark kierownika i jesli cos robi to musi to byc zgodnie z prawem.

odpowiedz

Re: Re: Re: kara za urlopy

AgiJ - 2010-02-05 08:10:12

No cóż,po tym co piszesz wnioskuję,że jesteś osobą młodą i nie znasz życia.

Uznanie jest jak najbardziej sprawą dowolną i może ci się wydawać,że to prywatny folwark szefa,ale prawda wyglada tak,że on zawsze potrafi udowodnić,że zasłużył pracownik na taką a nie inną premię,czytaj małą bo:
1) ziewał w pracy (leń)
2) wykazywał małe zaangażowanie
3) "klikał" prywatnie w godzinach pracy
4) byłmało koleżeński
5).......... i tak można by jeszcze wiele p-tów wyliczyć, a ty?:

co powiesz,że nie jest zgodne z prawem? Jakim prawem? Że leniwemu pracownikowi dał zbyt mało premii?
UZNAŁ,że zasługujesz na tyle i już!

Wątpię abyś miał/a dowód na to,ze za urlopy wypoczynkowe zaniża premię.
Nie doceniasz swego szefa,nie jest aż taki głupi żeby zostawić taką ocenę na piśmie.

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

BiPi - 2010-02-08 10:28:24

nie chce oceniac mojego szefa czy jest madry czy nie ale zrobil tabelke z wypisanymi dniami nieobecnosci w pracy kazdego pracownika i oglosil publicznie ten fakt , iz jest to podstawa do oceny i przyznania premii oraz ze do dni nieprzepracowanych wlicza urlopy. Ciekawa jestem zdania PIPu na ten temat. Warto by zapytac, nie ?

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

AgiJ - 2010-02-08 14:58:49

To co szef mówi a co mozna mu udowodnić to dwie rózne sprawy.

A moze w takim razie wytłumacz co ma PIP do nagród i premii?
Kompletnie NIC/NULL/ZERO

Oni tylko to co jest związane z Kodeksem Pracy,ZFŚS i inne z ustaw wynikające,a premia czy nagroda to sprawa wewnetrzna

I nie rzucaj się tak bo to nic nie da,albo to ze innym razem dostaniesz jeszcze mniej

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

BiPi - 2010-02-12 17:07:13

akurat nie rzucam sie w swojej sprawie tylko w cudzej, wazne dla mnie jest aby to co sie robi bylo zgodne z prawem tak mnie nauczyli no ale widze ze jestem w tym odosobniona , smutny fakt w spolecznosci urzednikow

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

Iwcia - 2010-02-16 10:24:36

AgiJ ma dużym stopniu racje. Premie dzielą się na regulaminowe i uznaniowe. Dobrze Ci poradziła, abyć sprawdziła wewnętrzny regulamin, bo w nim na pewno jest sprawa premii omówiona. Na pewno opisano tam też zasady przyznawania nagród, co czesto większość z nas myli z premiami. Nie jestem szefem, ale nie dziwię się, że uzaleznia przyznaie premi od obecności w pracy. Urlopu wypoczynkowego szef nie moze odmówić, a przynajmniej musi uzasadnić dlaczego chce go odmówić. No ale dlaczego ma przyznawac premie pracownikowi, który był na urlopie. Przecież w tym czasie, ktoś go musiał zastępować i raczej to tej osobie nalezy się premia za dodatkową robotę. Chyba ze kontekst przyzanwania nagród jest jeszcze inny. I to wymaga dokładnego badania. Może warto odwołać się od tej deycji do kierownika jednostki.

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

AgiJ - 2010-02-15 08:46:44

Kobieto zrozum! Nawet gdybym była po twojej stronie to co to da???
O jakim prawie mówisz? Chyba że moralnym.
Nie rozumiesz że jak premia jest UZNANIOWA to pozostanie w zależności od oceny przełozonego i zadnego PRAWA tu nie zastosujesz.
A ty w kółko prawo i prawo!
Jakie prawo?
To tak jak by tobie podobał się kolor niebieski a koleżance zielony i jakie prawo tu zastosujesz aby niebieski był ładniejszy?
Chyba bardziej obrazowo nie da ci się tego wytłumaczyć!
Na piśmie nie będziesz miała że "Kowalski miał 5 dni urlopu - WYPOCZYNKOWEGO to dostaje 500 zł mniej".
Nic mu nie udowodnisz a PIP nie interesują tego typu rozgrywki,noooo gdyby ci odmówił udzielenia urlopu bez powodu to co innego.
I nie rób z siebie obońcy uciśnionych bo wiadomo że tak jak ty piszą tylko osoby którym się wydaje że są idealni a szef ich krzywdzi.A tymczasem różnie to bywa.
Sama jestem szefem i wiem jak to wygląda

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

BiPi - 2010-03-12 08:00:58

tak tez właśnie czułam

odpowiedz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kara za urlopy

AgiJ - 2010-03-16 10:21:26

Masz dobre "czucie".
Gorzej z czuciem sprawiedliwości i znajomością prawa

odpowiedz

1     

Społeczność

praca dla urzędników

Zaloguj się

e-mail (login):

hasło:

przypomnienie hasła

Zamów biuletyn publiczni.pl

newsletter dla nowoczesnych urzędników administracji państwowej

Zamów newsletter praca

newsletter z ofertami pracy dla nowoczesnych urzędników administracji państwowej

Copyright © 2006-2011 publiczni.pl +48 22 428 37 99 publiczni@publiczni.pl

o nas | reklama | kontakt | zgłoś uwagi | poleć stronę znajomym